Previous slide
Next slide

Dark Sky

For at opleve nattehimlen bedst muligt skal det være så mørkt som muligt. Helst et sted langt væk fra byen, hvor der ikke er kunstigt lys. Der er nattemørket beskyttet mod menneskabt forurening. Det er et område som giver det bedste og klareste udsyn til stjernehimlen. 

Bulbjerg-Troldsting-Lildstrand har noget af Danmarks allerdybeste nattemørke. Certificering som Dark Sky Park Bulbjerg forventes opnået i løbet af 2023. 

I januar 2023 er der ca. 125 certificerede dark sky parker på verdensplan, heraf 20 i Europa, én i Danmark/Norden: Møn/Nyord. 

Mandø, Anholt og Samsø er sammen med Bulbjerg godt på vej som nye danske certificerede Dark Sky-parker.

I Danmarks større byer vil du i vinterhalvåret kunne se 20-30 klare stjerner på en skyfri aften. Besøger du derimod et af landets allermørkeste steder som Lildstrand-Bulbjerg-Troldsting, vil du kunne se 2.-3.000 stjerner. Du vil også kunne se satellitter – og den Internationale Rumstation (ISS) – bevæge sig over den mørke nattehimmel. 

https://m.hawboerne.dk/dark-sky-park-bulbjerg

Stjernehimlen er i gennemsnit blevet 9,6 % lysere hvert år fra 2011 til 2022 på grund af kunstig lys om natten. Det er konklusionen i et nyt studie af Kyba et al., som netop er offentliggjort i Science. Stigningen svarer til, at lysstyrken af nattehimlen fordobles hvert 8. år.

https://lysforurening.dk/


Lys forurening kort

Se også andre muligheder

Omtale

Se PDF om omtale i det tyske magasin RAD touren

Erhverv

En fima aftale vil give jer en løsning som vil